Woning koel houden in de zomer met zonwering en isolatie

24 - 06 - 2025

De zomers worden steeds warmer – en dat heeft ook invloed op het binnenklimaat van onze woningen. Waar we vroeger vooral isoleerden om warmteverlies in de winter tegen te gaan, is het vandaag minstens even belangrijk om oververhitting in de zomer te vermijden. Lees hier hoe je je woning koel kan houden in de zomer.

Een goed geïsoleerde woning zonder aanvullende maatregelen kan immers snel te warm worden. Zonwering en aangepaste isolatie zijn twee essentiële elementen om de binnentemperatuur onder controle te houden.

Zonwering houdt de zon buiten

Zonwering is één van de meest doeltreffende manieren om oververhitting te voorkomen. Hoe vroeger je de zon tegenhoudt, hoe beter.

1. Buitenzonwering werkt het best
Screens, rolluiken, luifels of zonneschermen houden de zonnestralen tegen vóór ze het glas bereiken. Zo voorkom je dat de warmte binnenkomt.

2. Binnenzonwering als aanvulling
Gordijnen of jaloezieën binnen zijn minder effectief, maar kunnen de binnentemperatuur wel licht temperen – zeker als ze licht van kleur zijn.

3. Schaduw creëren met groen
Bomen, hagen of klimplanten kunnen strategisch geplaatst worden om in de zomer schaduw te bieden, terwijl ze in de winter (als ze blad verliezen) de zon binnenlaten.

Isolatie helpt ook in de zomer

Ook isolatie heeft een grote invloed op de temperatuur binnenshuis tijdens de zomer:

1. Dakisolatie met warmtebuffer
Een goed geïsoleerd dak met voldoende massa (zoals houtvezel- of cellulose-isolatie) houdt warmte beter buiten dan lichte materialen zoals PUR.

2. Gevelisolatie en ventilatie
Gevelisolatie in combinatie met gecontroleerde ventilatie zorgt voor een stabiel binnenklimaat. Belangrijk is dat je ook goed kan ventileren ’s nachts, wanneer het buiten afkoelt.

3. Thermische massa benutten
Materialen zoals beton, leem of steen houden warmte langer vast. In goed ontworpen woningen helpt dit om temperatuurschommelingen te beperken.

Praktische tips om oververhitting te vermijden

  • Sluit ramen en zonwering overdag, en zet ’s avonds of ’s nachts alles open voor natuurlijke koeling.

  • Gebruik ventilatoren om de lucht te laten circuleren.

  • Zet elektrische toestellen (zoals oven of droogkast) niet aan op het warmste moment van de dag.

  • Overweeg passieve koeling: ventilatieroosters laag bij de vloer en hoog bij het plafond.

Hulp nodig? Energiehuis SOLVA staat voor je klaar

Wil je graag je dak of gevel beter isoleren? Of denk je aan buitenzonwering, maar weet je niet waar te beginnen?

Het Energiehuis van SOLVA helpt je met onafhankelijk advies, info over premies en begeleiding bij de Mijn VerbouwLening.

Maak een gratis afspraak met een energieadviseur via de renovatiecoach, of neem contact op voor meer informatie.

Artikelen in deze sectie

24 - 06 - 2025

Hoe bespaar ik energie? Mythes ontkracht

Iedereen wil graag besparen op zijn energiefactuur. Maar rond energie en energiebesparing doen heel wat hardnekkige mythes de ronde. Sommige tips klinken logisch, maar kloppen niet helemaal – of leiden zelfs tot extra verbruik. Wil je weten hoe je energie kunt besparen? In dit artikel ontkrachten we de meest voorkomende mythes over energiebesparing, zodat jij […]

Lees meer
24 - 06 - 2025

Woning koel houden in de zomer met zonwering en isolatie

De zomers worden steeds warmer – en dat heeft ook invloed op het binnenklimaat van onze woningen. Waar we vroeger vooral isoleerden om warmteverlies in de winter tegen te gaan, is het vandaag minstens even belangrijk om oververhitting in de zomer te vermijden. Lees hier hoe je je woning koel kan houden in de zomer. […]

Lees meer

Neem contact op met Energiehuis SOLVA voor al jouw energievragen...

Dim je energiekosten, ga langs bij jouw Energiehuis.